De beste fietsverzekering: 6 tips waar je op moet letten

Volgens cijfers van het CBS stappen we vanaf ons zesde jaar gemiddeld 267 keer per jaar op de fiets. Daarbij leggen we gemiddeld zo’n 1100 kilometer af en ploegen we onszelf bijna 100 uur lang op de trappers van A naar B. Geen wonder dus, dat de aanschaf van een nieuwe fiets veel aandacht krijgt. En is die mooie stadsfiets, e-bike, speed pedelec, ultrasnelle racefiets of lichtgewicht mountainbike eenmaal in je bezit, dan ben je er zuinig op ook! Elk krasje is er één teveel en je moet er niet aan denken dat iemand ‘m zou stelen. Gelukkig is daar de fietsverzekering. Daarmee kun je je indekken tegen schade door een ongeval en tegen diefstal. In dit blog geven we je zes tips waar je op moet letten bij het afsluiten van een fietsverzekering.


Type fietsverzekering

Voordat je fietsverzekeringen gaat vergelijken is het goed om op een rijtje te zetten waarom je een verzekering wilt. Gaat het om een fiets die in de komende drie tot vijf jaar hard in waarde zal dalen – bijvoorbeeld omdat je er elke dag gebruik van maakt? Dan past een kortlopende fietsverzekering beter bij je dan een doorlopende fietsverzekering. Wel betaal je de premie van een kortlopende verzekering vaak vooruit. En ben jij nogal zuinig op je fiets of lig je niet wakker van een paar krasjes meer of minder? Dan kun je overwegen om je fiets alleen te verzekeren tegen diefstal en niet tegen valpartijen en botsingen.


De verzekeringspremie

De premie die je moet betalen voor je fietsverzekering wordt bepaald door het type fiets, de nieuwprijs van de fiets, je woonplaats/regio en – bij sommige verzekeringen − ook je leeftijd. Zo zal oma Annie in Amsterdam voor de verzekering van haar elektrische bakfiets gemiddeld genomen een hogere premie moeten betalen dan de twintigjarige Koen uit Lutjebroek voor zijn stadsfiets. Met dat in gedachten trek je waarschijnlijk al snel de conclusie dat de duurste verzekering vast de beste voorwaarden heeft en de goedkoopste verzekering de minst gunstige voorwaarden. Onderzoek van de Consumentenbond wijst echter uit dat dit niet altijd opgaat. Vaar daarom nooit blind op de hoogte van de verzekeringspremie, maar leg alle voorwaarden naast elkaar voor je een keuze maakt.


Meeverzekeren van accessoires of niet?

Fietstassen, kinderzitjes, fietscomputers en fietskratten. Wil je dergelijke fietsaccessoires meeverzekeren, duik dan goed in de kleine lettertjes van de verzekeringspolissen. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen zijn accessoires namelijk niet meeverzekerd, maar moet je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Ook is het goed om te weten tot welk bepaald bedrag accessoires zijn meeverzekerd en welke voorwaarden gelden om in aanmerking te komen voor een vergoeding bij diefstal of schade.


Inclusief of exclusief pechhulp

Een lekke band, een ketting die eraf schiet of een valpartij met een kapotte voorlamp als gevolg. Ben je net lekker een fietstocht aan het maken, krijg je dit! Vind je het prettig om op zo’n moment direct hulp in te kunnen schakelen? Check dan bij de verzekering van jouw keuze of pechhulp is inbegrepen of niet en welke voorwaarden gelden. Beperkt de pechhulp zich bijvoorbeeld tot Nederland of kun je ook bellen als je net over de grens in België aan de kant van de weg staat? Wordt je fiets ter plekke gerepareerd of niet? En mag je maandelijks een beroep doen op de pechhulp of zit daar een maximum aan?


Schakel een hulplijn in

Je merkt het al: het vinden van de juiste verzekeringen kan aardig wat tijd in beslag nemen. Niet alleen omdat de verzekeringsvoorwaarden van elkaar verschillen, maar ook omdat er zoveel verzekeringmaatschappijen zijn. Want behalve de bekende grote verzekeringsmaatschappijen kun je je fiets ook verzekeren bij organisaties als de ANWB en de HEMA. Zie je door de bomen het bos niet meer? Vergelijkingswebsites zijn je redding. Deze websites zijn vrijwel altijd voorzien van een keuzemenu zodat je gelijk een selectie van verzekeringen krijgt voorgeschoteld die aansluiten bij jouw wensen en de fiets die je wilt verzekeren. Even rondvragen bij familie, vrienden of je wielervereniging levert trouwens ook vaak een mooi aantal tips op. Op die manier hou je nog een kleine selectie over waar je uit kunt kiezen.


Verzekering afgesloten? Zet je fiets op slot!

Heb je net een nieuwe fiets, wordt -ie gejat! Gelukkig ben jij inmiddels goed verzekerd. Tenminste.. als je je fiets op slot hebt gezet. De eerste en meest belangrijke voorwaarde om bij diefstal een beroep te kunnen doen op je fietsverzekering is namelijk dat je twee sleutels kunt overhandigen aan de verzekeringsmaatschappij (tenzij je een digitaal fietsslot hebt). Het slot moet bovendien een goedgekeurd slot zijn. Sommige verzekeringen eisen zelfs dat je twee sloten gebruikt om diefstal te voorkomen. Zorg dus dat je de voorwaarden kent en handel daarnaar.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands