Fietshelm kopen? Hier moet je op letten
Wij Nederlanders zijn een sportief volkje dat zich maar wat graag al trappend een weg van A naar B baant. Daarbij maken we steeds vaker gebruik van trapondersteuning. In oktober 2021 waren er in totaal ruim 26.000 geregistreerde speed pedelecs en zo’n 3 miljoen elektrische fietsen. Helaas is dit ook terug te zien in de ongevalscijfers. Het SWOV rekende uit dat in 2019 en 2020 bijna een op de drie de dodelijke fietsslachtoffers op een elektrische fiets reed. Daarbij speelt een hogere leeftijd ook een rol.
Met een fietshelm 60% veiliger
Gelukkig kun je je eigen veiligheid vergroten met een helm. Wist je dat een helm de kans op ernstig letsel bij een fietsongeluk door een val of botsing verkleint met maar liefst 60%? De kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel is zelfs 70% kleiner. Een ding is zeker: de helm verdient jouw aandacht. Maar waar moet je op letten, wat zijn de verschillen en wanneer is je helm aan vervanging toe? Je leest het allemaal in dit artikel.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een fietshelm?
De belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf van een helm zijn ook de meest eenvoudige: zit de helm lekker en past hij goed? Om te bepalen of de maat en de vorm van de helm geschikt is voor jouw hoofd, laat je het riempje los en schud je flink met je hoofd. De helm zou dan op z’n plek moeten blijven zitten. Voel vervolgens even bewust hoe de helm op je hoofd zit. Ervaar je druk op bepaalde plekken? Probeer die druk te verlichten door de stelband aan te passen. Daar kunnen ze je in de winkel prima mee helpen. Geeft dat geen verlichting, dan heb je een andere vorm of maat nodig. Een helm hoort verder je slapen te bedekken en boven je wenkbrauwen te zitten. Ook moeten de kinbandjes goed vlak tegen je wangen liggen, de oren vrij laten en prettig onder je kin sluiten. De bandjes hebben een belangrijke functie. Ze zorgen ervoor dat de helm op je hoofd blijft zitten tijdens een eventuele valpartij, dus denk hier niet te makkelijk over.
In de basis gaat het bij het kiezen van een nieuwe helm dus vooral om wat jij prettig en belangrijk vindt. Alle helmen bieden namelijk dezelfde mate van bescherming. Dat heeft te maken met de Europese norm waaraan alle fietshelmen moeten voldoen. Laat je dus niet verleiden tot de gedachte dat duurdere helmen wel beter zullen zijn. Het prijsverschil kan weliswaar veroorzaakt worden door allerlei extra functies, maar zegt niks over de bescherming, tenzij je kiest voor een helm die speciaal gemaakt is voor speed pedelecs. Daarover later meer.
Samengevat de tips voor een goede fietshelm:
- Op de fietshelm moet een Europees keurmerk staan.
- De helm verschuift niet als het kinbandje los hangt.
- De helm zit comfortabel. Je voelt geen pijnlijke drukpunten of andere irritaties.
- De helm zit boven je wenkbrauwen en over je slapen.
- De kinbandjes sluiten goed aan op je gezicht.
Wat zijn de verschillen?
Extra bescherming
Kan de bescherming van je hoofd nóg beter? Ja, dat kan. De eisen voor speedpedelec-helmen zijn een stuk strenger dan die voor gewone fietshelmen omdat de snelheid waarmee je fietst een stuk hoger ligt. Ze zijn daarom gebouwd op hardere valpartijen en botsingen. Wil jij, als gewone e-biker, ook wat extra bescherming, kies dan voor zo’n type helm.
Ondertussen duiken ook steeds meer helmen op met MIPS: Multi-directional Impact Protection System. Bij fietshelmen met MIPS kan de binnenste schil van de helm lichtjes draaien ten opzichte van de buitenkant van de helm. Omdat MIPS de schok van de val beter verdeelt over je hoofd, zou je schedel beter beschermd zijn, maar MIPS maakt nog geen deel uit van de Europese norm voor fietshelmen.
(Licht)gewicht van de helm
Een ander verschil tussen helmen is het gewicht ervan. Wat jij een prettig gewicht vindt, ervaart een ander als te zwaar of te licht, dus ook hier gaat het om een persoonlijke keuze. Een argument dat kan meespelen is de gemiddelde duur van jouw fietstochten. Gebruik jij je fiets vooral voor lange dagtochten, dan zal jouw voorkeur waarschijnlijk uitgaan naar een helm die je nauwelijks voelt zitten. Peddel je alleen vanuit je huis naar kantoor en omgekeerd, dan zal het gewicht een minder belangrijke rol spelen bij je keus.
Opvallende kleuren
Zwart en wit passen bij vrijwel elke fiets en elke outfit. Maar hoe feller de kleur van je fietshelm, hoe beter je opvalt in het verkeer en dat is ook veel waard. Zijn neonkleuren niet jouw ding, kies dan voor een fietshelm met reflectiestrepen.
Fietshelmen bij zon, wind, regen, sneeuw en hagel
Ben jij een typische zomerfietser, winterfietser of fiets jij het hele jaar door? Het weertype waarin je rijdt, kan je laten meewegen bij jouw keuze voor een fietshelm. Zo houden ventilatiegaten je hoofd koel bij warm weer. Bijkomend voordeel: je helm blijft langer goed omdat de hoofdwarmte makkelijker verdampt en zweet minder in de helm trekt. Een los of geïntegreerd insectennetje voorkomt dat steekvliegen, wespen en ander stekend gedierte vast komen te zitten in je haar en besluiten hun tanden of angel gebruiken. Vind je dat zweetargument aantrekkelijk, maar heb je liever een dichte fietshelm? Er zijn helmen met een uitneembare voering. Die gooi je na je fietstocht gewoon lekker in de wasmachine.
Nog zo’n handigheidje in de zomer is een vizier dat je ogen beschermt bij direct zonlicht.
Bij koelere temperaturen kan een dunne muts onder je helm aangenaam zijn. Draag jij graag een muts onder je helm zodra het nulpunt nadert? Neem hem mee naar de winkel om te zien of je de helm kunt aanpassen aan het fietsen met en zonder muts.
Tip: neem alle fietsattributen mee naar de winkel
Draag je tijdens het fietsen een bril, zonnebril, paardenstaart, gehoorapparaat of luister je via oordopjes naar muziek? Doe ze in of op tijdens het passen. Dan kom je niet voor verrassingen te staan als je voor het eerst met je nieuwe helm op de fiets springt.
Hoe lang is een helm bruikbaar?
Het materiaal waarvan je helm gemaakt is, heeft een bepaald schokabsorberend vermogen. Onder invloed van het weer (temperatuur, regen, UV-straling) neemt dit vermogen af. Het algemene advies is daarom om je helm na vijf jaar te vervangen, tenzij je de helm nauwelijks hebt gebruikt en het weer er dus geen invloed op heeft gehad. Ben je gevallen? Koop dan wel gelijk een nieuwe helm, zelfs al ziet hij er nog vrijwel onbeschadigd uit. Na je val of botsing is de beschermende werking van je helm hard achteruit gegaan en met dergelijke hoofdzaken wil je tenslotte geen risico’s nemen.