Fietsketting schoonmaken: zo ga je te werk
Die zonnestralen deze week maken dat we langzamerhand ontwaken uit onze winterdip en het begint te kriebelen voor een stevige voorjaarstocht op de fiets! En om op tijd klaar te zijn om er met de fiets op uit trekken als het kwik weer een beetje begint te stijgen, starten we onze voorbereiding in de schuur. En wel met het schoonmaken van de fietsketting. Staat je fiets klaar? Poetsen maar!
Fietsketting schoonmaken
Of je zelf je fietsketting kunt schoonmaken en hoe vaak je dit moet doen, hangt af van het soort versnellingssysteem dat op je fiets is gemonteerd. Bij een ‘gewone’ fiets is schoonmaken na enkele ritten aan te raden, maar heb je de modder nog op je rug van een stevige bosrit met je mountainbike, maak de ketting dan na ieder gebruik even schoon. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen te koop voor fietskettingen. Zo ga je te werk:
Zet je fiets op z’n kop met daaronder een oude deken of wat kranten, zodat je fiets niet beschadigt.
Veeg vervolgens met een pluisvrije doek het vuil van de buitenkant van de ketting. Poets niet te enthousiast, want dan heb je kans dat je het vuil juist tussen de schakels drukt en zo de ketting beschadigt. Laat dus de hogedrukspuit ook maar staan.
Fietsketting smeren
Klaar met schoonmaken? Dan is het nu tijd om de fietsketting te oliën. Zorg dat je fiets (nog steeds) stevig staat. Start door het flesje met olie boven de ketting bij het achtertandwiel te houden. Druppel de olie boven op de ketting, aan beide zijden, daar waar de kettingdeeltjes in elkaar draaien. Terwijl je druppelt, draai je met je andere hand de trapper rustig naar achteren rond. Het vergt wellicht wat beoefening om aan te voelen wat de juiste hoeveelheid benodigde olie is. In de regel geldt: liever iets zuiniger dan royaal omgaan met de olie. Te veel olie trekt namelijk juist vuil aan en dat is nou net niet wat je wilt bereiken met een schoonmaakactie. Toch een keer uitgeschoten; je kunt de overdadige olie wegvegen met een pluisvrije doek. Je kunt beter een keer vaker je fietsketting smeren (zeker onder natte omstandigheden) dan te veel olie in een keer gebruiken.
Heb je een derailleurversnelling?
Een derailleurversnelling staat bekend om de vele versnellingen die het je fiets geeft, oplopend tot wel 27. Reuze handig, maar dit systeem van ketting, derailleur en tandwielen ligt wel open en bloot in de fiets waardoor het snel vies wordt en de onderdelen in dit systeem regelmatig onderhoud nodig hebben. Elk nadeel heeft gelukkig z’n voordeel; door het open systeem kun je overal goed bij en dus is het schoonmaken van de ketting een fluitje van een cent! Je hebt nu geleerd hoe de fietsketting schoon te maken en vergeet ook vooral de tandwieltjes van de derailleur niet; deze poets je voorzichtig schoon met een pluisvrije doek.
Heb je een naafversnelling?
De naam verraadt het al: de zogeheten naafversnelling zit in de naaf van de fiets. Verscholen achter een dichte kettingkast, is onderhoud van de ketting bij dit type versnelling minder vaak nodig. Mocht onderhoud wel nodig zijn, dan moet je daarvoor naar de fietsenmaker. Vraag dan gelijk of hij de ketting ook even smeert.
Heb je geen versnellingen?
Maak jij de stad onveilig op je (stads)fiets zonder versnellingen? Dan ligt de ketting vaak verstopt achter een dichte kettingkast. Dit type fiets vraagt weinig onderhoud, maar indien nodig moet de kettingkast dus open gemaakt worden. De handige hobbyist kan dit zelf en anders wordt het een ritje langs de fietsenmaker. Zo nu en dan een drupje olie op de ketting is aan te raden en lukt over het algemeen iedereen zonder twee linkerhanden.
Goede kettingolie, op het juiste moment
Nu je weet hoe je de ketting moet schoonmaken en smeren en je tips hebt gekregen voor jouw specifieke type versnelling, willen we je nog adviseren over het soort kettingolie dat je gebruikt. Het liefst smeer je de ketting een paar uur voordat je gaat fietsen, zo kan de olie goed intrekken. Het best is nog een dag van tevoren. En met olie bedoelen we niet een universele olie voor huis-, tuin- en keukengebruik (die ook nog steeds bij fietsenwinkels wordt verkocht). Kettingolie moet namelijk goed hechten, veel druk aan kunnen en mag niet makkelijk wegspoelen tijdens een fikse regenbui. Goede kettingolie vind je bij de betere fietsenmaker en de race- en mountainbike-specialist. Deze speciale kettingoliën zijn meestal gemaakt van plantaardige oliën. Goede merken zijn onder andere Pedro’s, Sapim, Rohloff of Finish Line.