Het afstellen van je fiets: snel (weer) de weg op met deze tips

Kijk jij al halsreikend uit naar zonnige fietstochten, maar zit je niet te wachten op fysiek ongemak naderhand? Essentieel voor een plezierige en gezonde fietsbeleving is de juiste afstelling van je fiets. Zo’n juiste afstelling zorgt voor een goede fietshouding, wat op zijn beurt weer zorgt voor vermindering van klachten als rug- en zadelpijn en een stijve nek. Zeker de moeite waard dus om even aandacht aan te besteden voordat jij de volgende keer op je fiets springt!


Op zoek naar de juiste framemaat

Cruciaal voor een plezierige en gezonde fietsbeleving is de juiste framemaat. Een verkeerde framemaat kan tot minder controle over de fiets en zelfs fysieke klachten leiden. Een te hoge of een te lage fiets hebben vaak zere knieën en een beurs zitvlak tot gevolg. En is je stuur te ver weg, te hoog of juist te laag, dan kun je last krijgen van je nek en schouders. Je snapt ‘m: het is belangrijk op zoek te gaan naar de juiste framemaat. Waar wacht je nog op?

Je start met het berekenen van je binnenbeenlengte. Dit doe je als volgt: zet je voeten op de grond met een afstand van 15-20 centimeter tussen beide voeten. Nu meet je de afstand van de grond tot aan je kruis op. Dit getal vermenigvuldig je vervolgens met 0,68. De uitkomst is de voor jouw geschikte framemaat. Val je net tussen twee framematen in met jouw berekende uitkomst? Dan adviseren we je voor de laagste framemaat te kiezen; een net iets te kleine fiets kun je op maat (laten) maken met een langere zadel- en stuurpen. Een net iets te grote fiets kun je niet kleiner maken, en daarom raden we dit af als je net tussen twee framematen in valt.

Je framemaat kun je dus zelf berekenen, maar we adviseren je om zeker ook een proefrit te maken op je beoogde nieuwe fiets. Dit omdat ieder lichaam anders is en daarmee ook de onderlinge afstanden in een lichaam. Een voorbeeld: je hebt lange benen in verhouding met de rest van je lichaamsbouw en zit, gelet op de framemaat, op de juiste fiets qua grootte. Toch krijg je last van nek- en schouderklachten omdat de afstand tot het stuur te groot is. Ook in dit geval raden we je aan je fiets in een iets kleinere framemaat te kiezen, want met een langere zadelpen kun je de fiets alsnog goed op maat maken en houd je er geen nek- en schouderklachten aan over.

Goed om te weten: fietsen voor sportief gebruik, zoals een racefiets en mountainbike, hebben een andere geometrie en dus andere aandachtspunten bij het uitzoeken van de juiste framemaat.


Het juist afstellen van het zadel en stuur

Pareltje van een fiets aangeschaft? Dan is het zaak thuis nog even je stuur en fietszadel op de juiste maat af te stellen. De stand van een fietszadel kan op verschillende gebieden aangepast worden: het kan hoger en lager gezet worden, iets naar voren (dichter bij het stuur) of juist iets naar achteren (verder van het stuur af) en zelfs met de punt iets omhoog of juist omlaag. Maar hoe weet je of de stand van je zadel aangepast moet worden?

Ga op je fiets zitten; zitvlak op het zadel en voeten aan de grond. Kom je met je tenen net bij de grond? Dan staat je zadel op de perfecte hoogte. Kun je je voeten plat op de grond zetten terwijl je op het zadel zit? Dan staat je zadel te laag. Wanneer je zadel te hoog staat, kun je met je tenen niet bij de grond en zo

overstrek je je knieën en enkels wat voor fysiek ongemak kan zorgen. Staat het zadel op de juiste hoogte? Check nog even het volgende: zet de pedalen horizontaal gezien op gelijke hoogte en zet vervolgens de voet op het pedaal dat zich het dichtst bij het voorwiel bevindt. De knie van dit been zou vervolgens recht boven de pedaalas moeten zijn, of makkelijker gezegd: je zou een rechte verticale lijn tussen je knie naar daaronder de trapper moeten kunnen trekken.

Nu het zadel juist is afgesteld, nodigen we je nogmaals uit plaats te nemen op je fiets. De ideale fiets-houding van je bovenlichaam is: stabiel zittend op het zadel, met de zitbotjes op het brede deel van het zadel. Wanneer je nu je stuur vastpakt, zouden je schouders ontspannen en laag moeten zijn en je armen licht gebogen naar beneden. Is dit niet het geval? Je kunt je fietszadel nog in horizontale richting verschuiven; naar voren als je je armen nu te ver moet strekken om bij het stuur te komen en naar achteren wanneer je momenteel te dicht op het stuur zit. Merk je dat je armen niet fijn gebogen zijn, dan kun je de punt van je fietszadel nog verstellen; iets meer naar boven wijzend om meer afstand tot het stuur te creëren en voor minder afstand zet je de punt van het zadel juist iets meer omlaag.

Lijkt het ongemak in de zithouding te worden veroorzaakt door de stand van het stuur, dan valt hier ook nog aan te sleutelen. Je kunt het stuur ietwat kantelen, naar je toe of juist van je af. Ook is een stuur in hoogte verstelbaar. Zowel het afstellen van het zadel als het stuur kun je zelf, mits je niet belast bent met twee linkerhanden. Ervaar je ondanks een goede afstelling toch fysiek ongemak tijdens of na het fietsen? Sprint dan even langs de dichtstbijzijnde fietsenmaker om hem of haar met je mee te laten kijken!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands