Moet je trainen voor je fietsvakantie?

Allereerst: niks moet. Maar enigszins getraind en fit op fietsvakantie gaan vergroot wel het fietsplezier, en daar is het je uiteindelijk om te doen, toch? Een getraind lichaam is minder gevoelig voor blessures, zorgt ervoor dat je geen extra rustdagen hoeft in te plannen en maakt dat je onderweg niet alleen loopt te puffen van de inspanning, maar je lekker kunt genieten van de omgeving. Kortom: minder afzien, meer ontspanning. In dit blog ontdek je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.


Leer je fiets goed kennen

Waarschijnlijk ben jij al goed bevriend met je fiets, maar dagelijks ermee naar je werk rijden en weer terug, is toch anders dan een meerdaagse fietstocht. Gebruik de weekenden daarom om je fiets écht goed te leren kennen. Ontdek hoe je lichaam reageert op de afstand die je van plan bent dagelijks af te leggen tijdens je vakantie. Het kan best zijn dat je dagelijkse 8 kilometer probleemloos verlopen, maar dat een tocht van 75 kilometer duidelijk maakt dat je zadel toch niet zo ideaal is, of dat je stuurhoogte aangepast moet worden. Fiets ook eens met bepakking en stel zelf vast of die nieuwe of geleende fietstassen wel net zo handig zijn als ze lijken.


Bouw de fietsafstand tijdens je training langzaam op

Ze zeggen weleens: hardlopers zijn doodlopers. Dat principe gaat ook op voor je fietstraining. De meeste sportblessures ontstaan door overbelasting. Die overbelasting is eerder aan de orde dan je misschien zou verwachten. Je conditie neemt namelijk sneller toe dan je spieren en pezen aankunnen. Begin daarom met afstanden die nog fijn in de comfortzone liggen en bouw van daaruit op. Denk dan aan ritjes over verschillende ondergronden (zandwegen, grind, klinkers) en tel er elke week of twee weken 5 kilometer bij op. Daarnaast doe je er verstandig aan langere fietstochten af te wisselen met kortere afstanden. Bij die laatste probeer je wat harder te fietsen dan je normaal gesproken doet. Daardoor went je lichaam aan beide vormen van fietsen.


Beklim een berg. Of twee

Het is op weinig plekken in Europa zo vlak als in Nederland. Dat betekent maar één ding: ga je in het buitenland fietsen, dan moet je aan de bak. Met een elektrische fiets zijn de eerste heuvels al snel bedwongen, maar een dag lang door de heuvels peddelen of een regelrechte berg beklimmen vereist toch echt wel enige spierkracht. Met andere woorden: doe, probeer, oefen en ervaar. Dan zal je bijvoorbeeld merken dat je bergop het beste in een lage versnelling omhoog klimt. Dat gaat weliswaar niet zo snel, maar je gaat wel zuinig met je energie om én het is minder belastend voor je knieën. De training draait er dan vooral om dat je dit langzame, maar intensieve fietsen langere tijd leert volhouden. Limburg, Duitsland en de Ardennen bieden voldoende gelegenheid om te oefenen.


Volg een schema

Enige houvast bij het trainen is prettig. Vind je het even zwaar of heb je geen zin, dan maakt een goed schema duidelijk hoe ver je al bent gekomen en dat het einddoel steeds dichterbij komt. Wedden dat je daarna weer gemotiveerd op je fiets springt? Vind je het lastig om zelf een trainingsschema in elkaar te draaien, neem dan eens een kijkje op internet. Er zijn online diverse schema’s te vinden voor verschillende afstanden. Kies er één die bij je past.


Doe wat krachttraining

Tijdens het fietsen komt het vooral aan op je bovenbeenspieren. Doe jezelf daarom een plezier en neem naast je fietstraining ook wat krachtoefeningen op in je programma. Een leuke oefening die je altijd en overal kunt doen is de zit-oefening. Duw je rug stevig tegen de muur en zak vervolgens door je knieën tot je in de zithouding komt. Houd dit een minuut vol. Herhaal dit drie keer en voer gaandeweg de tijd op. Pak daarnaast je buikspieren aan met crunches, je been- en bilspieren met squats en sluit af met lunges waarvoor je alle spieren in je onderlichaam nodig hebt.


Onvoldoende tijd? Wees flexibel

Ontbreekt het je aan tijd om te trainen of vertrek je volgende week al? Uiteindelijk is fietsen een kwestie van eerste de ene trapper en daarna de andere trapper ronddraaien. De zwaarte van jouw fietstocht hangt vooral af van het aantal kilometers dat je elke dag wilt afleggen en de route. Je hebt drie opties om ongetraind toch een mooie fietsvakantie te hebben.

1. Maak je planning wat minder uitdagend en fiets elke dag wat minder ver.

2. Pas je route aan en/of

3. Verander je eindbestemming.

Die vier bergpassen bewaar je dan gewoon voor een volgende keer. Of je stapt met fiets en al in de trein om zo een al te pittige beklimming te vermijden. Dat is nog avontuurlijk ook. Zo bekeken kan die fietsvakantie hoe dan ook al niet meer stuk.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands