Stoom je e-bike klaar voor de lente

De eerste lentedagen gevuld met zonneschijn hebben ons al verwarmd en er zullen er nog vele volgen. Perfect om er dan op uit te gaan voor een lange toer op de elektrische fiets. Om in een mum van tijd op je fiets te kunnen springen wanneer blijkt dat het een zonnige dag wordt, helpen wij je met het lenteklaar maken van je e-bike.


Het frame schoonmaken

We starten de lente-schoonmaak van jouw e-bike met de schoonmaak van het frame. Wat je nodig hebt? Dat vind je gewoon in je keukenkastje of schuur; handig! Maak een lekker geurend sopje met wat afwasmiddel of autoshampoo en lauwwarm water. Zoek hier nog een afwasborstel of zachte (auto)spons bij (let op: geen schuurspons) en niets houd jou meer tegen om aan de slag te gaan. Voor de kleinere onderdelen in het frame is een oude tandenborstel handig. Heb je in je enthousiasme de hogedrukspuit ook al klaar gezet? Berg die dan maar weer op; je spuit er ook het (goede) vet mee uit de lagers. Daarnaast is extra voorzichtigheid geboden omdat je te maken hebt met elektronische onderdelen. Laat je fiets gewoon op de grond staan; zet hem liever niet op de kop, want zo kun je de display of de accu onverhoopt beschadigen. Let ook op met water in de buurt van de display en accu. Tip: je kunt de accu verwijderen voor je aan je schoonmaakbeurt begint. Na de poetsbeurt laat je het frame goed opdrogen en wrijf je het na met een droge doek. Als kers op de taart kun je het frame behandelen met vuilwerende en waterafstotende fietsolie, te vinden bij de fietsenwinkel.


De ketting smeren

Het frame blinkt en dat betekent dat het tijd is de ketting te smeren. Denk je, gezien de status van de ketting, dat het eerst tijd is voor een schoonmaak van de fietsketting? Hoe je dat precies doet, lees je hier. Om je fietsketting vervolgens te smeren, heb je de juiste kettingolie nodig (van merken als Pedro’s, Sapim, Rohloff of Finish Line) en die vind je bij de betere fietsenmaker en de race- en mountainbike-specialist. Heb je de mogelijkheid je fiets hangend aan je plafond te bevestigen, dan is dit het juiste moment dat te doen. Heb je deze mogelijkheid niet? Zet je fiets voor deze stap dan toch even voorzichtig ondersteboven neer. Start vervolgens met oliën door het flesje met olie boven de ketting bij het achtertandwiel te houden. Druppel de olie boven op de ketting, aan beide zijden, daar waar de kettingdeeltjes in elkaar draaien.

Terwijl je druppelt, draai je met je andere hand de trapper rustig naar achteren rond. Het vergt wellicht wat beoefening om aan te voelen wat de juiste hoeveelheid benodigde olie is. In de regel geldt: liever iets zuiniger dan royaal omgaan met de olie. Te veel olie trekt namelijk juist vuil aan en dat is nou net niet wat je wilt bereiken met een schoonmaakactie. Toch een keer uitgeschoten; je kunt de overdadige olie wegvegen met een pluisvrije doek. Je kunt beter een keer vaker je fietsketting smeren (zeker onder natte omstandigheden) dan te veel olie in een keer gebruiken. Een extra tip: het liefst smeer je de ketting een paar uur voordat je gaat fietsen of zelfs een dag van tevoren. Zo kan de olie goed intrekken.


(Op)poetsen maar

Zo, nu je de ketting hebt gesmeerd, is het tijd voor de finishing touch. En die geef je door de aluminium of chromen onderdelen van je elektrische fiets mooi schoon te maken en vervolgens op te poetsen. Als je weet van welk materiaal deze onderdelen zijn gefabriceerd, kun je op zoek naar het juiste poetsmiddeltje. Pak er een katoenen doek bij en jij bent gewapend met de juiste producten voor dit klusje. Tip: vet aluminium, chromen of stalen onderdelen als laatste stap in met zuurvrije vaseline. Zo ga je oxidatie (roestvorming) tegen.


Onderdelen controleren

Heb jij de zweetdruppeltjes al op ’t voorhoofd staan? Hou vol, met het meest inspannende werk achter de rug is het nu tijd om een aantal onderdelen te controleren.

- We starten bij de banden. Werp eerst een uitvoerige blik op het profiel; met genoeg profiel op de banden zorg jij voor grip op de weg. Loop de banden ook even na op mogelijke steentjes in het profiel en verwijder deze indien je ze tegenkomt. Vervolgens werp je een blik op de zijkant van de band; hier vind je de aanbevolen druk voor dit type band. Om te controleren of jouw banden op de juiste spanning staan, kun je je richten tot de drukmeter op jouw fiets. Heb je deze niet? Dan is een ritje langs de fietsenmaker aan te raden. Hier kun je in de regel je fietsbanden gratis oppompen met een drukmeter. Het wordt aangeraden de bandenspanning op een e-bike geregeld te controleren, en dus niet alleen tijdens de lente-schoonmaak. Dit omdat (te) zachte banden een nadelig effect hebben op de actieradius van jouw elektrische fiets.

- Ben je nog bij de fietsenmaker? Laat dan ook je accu checken tijdens een zogeheten accucheck. Gebruik van je e-bike tijdens de wintermaanden kan van invloed zijn geweest op de actieradius waarmee je de lente in fietst.

- Op veel elektrische fietsen vind je het type rollerbrake rem, ook wel trommelrem genoemd. Deze kun je, indien nodig, zelf bijstellen. Hoe? Dat lees je hier (link blog fietsremmen afstellen invoegen. Kom je knikjes of scheurtjes tegen bij het controleren van je remkabels? Dan is het slim om een afspraak bij de fietsenmaker te plannen.

- Ondanks dat het in de lente tot later op de avond licht is, doe je er verstandig aan de verlichting op je e-bike nog even te controleren. Gevalletje vergeten fietslamp uit te schakelen? Met een paar nieuwe batterijtjes is dat gelukkig snel verholpen.


Zadel op de juiste hoogte

Het kan zijn dat jij je zadel tijdens de wintermaanden lager hebt gezet om zo makkelijker bij de (gladde) grond te kunnen. Dan is het met het arriveren van de lente het juiste moment om je zadel weer op de oude hoogte terug te zetten. Zo voorkom jij rugklachten en zadelpijn naderhand. Test: ga op je fiets zitten; zitvlak op het zadel en voeten aan de grond. Kom je met je tenen net bij de grond? Dan staat je zadel op de perfecte hoogte.

Zo, het werk zit er op en jouw elektrische fiets is klaar voor een nieuw seizoen vol kilometers. Waar wacht je nog op?!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands